Og regnen kom!
Gammelmandstur for Dragør Roklub 2013.
Vi skulle til Kerteminde, som i år fejrer 600 års købstadsjubilæum!

Niels stillede et spørgsmål: "Hvad er forskellen på et nor og en indsø?" Jeg tror vi nærmede os svaret, at et nor, som vistnok har forbindelse til ordet: Narrow, har en smal forbindelse til havet, eller et større vandområde, mens en indsø (eller indhav) ikke har direkte forbindelse til et ydre hav, men helt er omsluttet af land. En indsø er mindre end et indhav!
Men hvad er så forskellen på en indsø og en sø?
Ovenstående var emne til diskussion noget af vejen til det sædvanlige mødested, Knudshoved - torsdag den 13. juni. Jakob var chauffør, og vi nåede rastepladsen ca. 3 minutter før Allan dukkede op, medbringende Mogens og Poul. Det regnede ikke - endnu, så vi valgte at sidde udenfor og nyde frokosten. De kraftige naturtræsbænke synedes tørre, men da vi rejste os efter måltidet, var alle sjaskvåde bagi, som om vi havde siddet på en svamp.
Jakob, den iøvrigt veltrænede 2'er, var fra første færd på Fyns-land vores suveræne førstemand som fremmedfører. Han styrede hjemmevant ad snoede og hyggelige småveje langs storebæltskysten nordpå mod Kerteminde, hvortil vi ankom i småregn og strid blæst - til den hyggelige campingplads på nordstranden. Poul havde sørget for bestilling af to hytter, og de sædvanligt udvalgte fik hver sin dobbeltseng, mens kulierne krøb på hemsen!

Vi besigtigede den velfungerende roklub og de tildelte - udmærkede både. De mest optimistiske foreslog en prøvetur på fjorden. Den ene båd fik vi da også sat i vandet med lidt besvær, men enedes så om, at blæsten alligevel var for strid. Båden kom op igen – for en gangs skyld hurtigere end Niels kunne reagere. Han fik langemanden klemt mellem bådens messingkøl og en skarp metalvange på bådvognen. Den kvæstede f...-finger foranledigede en tur til lægen – som Mogens hurtigt fandt frem til via sin tjenstlige, og altid tjenstvillige samt omstillingsparate smart-telefon-pad!
Mens Niels ventede på en stivkrampevaccination, var andre på indkøbstur med henblik på hjemmelavet aftensmad. Det blev i første færd til 3 kg nyfangede rejer - for 100 kr. Det påfølgende rejepilleri trak ud, og appetitten blev skærpet. Men belønningen var god, og vi kom sent i seng.

Fredag morgen: Ingen livstegn indendørs, men blæst og regn udenfor. Efter fælles morgenbord, og Niels fik skiftet plaster på fingeren, gøres der klar til sightseeing. Den suveræne guide fører os ud på halvøen Hindsholm og Fyns Hoved, via Måle – Hersnap – Bøgebjerg Strand og andre idylliske lokaliteter. Efter en laanng gåtur på selve hovedet, i hård blæst, faktisk storm, blev der stillet forslag om at stifte Dragør Roklubs Vandrelaug (DRV). - Måtte endvidere indse at Gabet nok ikke kunne ses fra Fyns Hoved!
Lidt tilfældigt fandt vi i Martofte: Hindsholm Egnsmuseum, som egentlig først skulle åbne officielt dagen efter. Vi blev lukket ind alligevel, formedelst 10 kr. pro persona. Her var udstillet utroligt mange rariteter - fra stenredskaber til nyere redskaber fra forrige århundreder - som f.eks. et polsk roejern med tilbehør. Charles Hansen, som var tjenestekarl på godset Sceelenborg i 1950'erne, indsamlede egenhændigt oldsager, landbrugs- og husholdningsredskaber i imponerende mængder og forskelligheder. Han udstoppede endvidere selv fugle, fisk og pattedyr.
I Mesinge Kirkelade – også kaldet hospitalet spiste vi frokost. Den fredede bygning kan sammen med kirken dateres tilbage til 1200 tallet, hvor man havde såkaldte tiendelader. I 1600 tallet blev bygningen indrettet til hospital, som kunne huse 6 fattiglemmer. Indtil 1966 stadig anvendt som fattighus eller husvildebolig. Herefter fredet i klasse A. En lokalt stiftet forening til bevarelse af bygningen, har forestået en omfattende restaurering, og i 2010 købte Bolette Wind Tofte herligheden, og indrettede restaurant. Meget anbefalelsesværdig, men alle med en højde over 165cm skal passe på hovedet i de lavloftede lokaler.
Efter vi fik fyldt gabet, fandt vi endelig Gabet - indsejlingen til Odense Fjord og Lindø værftet. Det var oprørte vande, som vi slet ikke havde lyst til at komme ud i. Niels og undertegnede mindedes en af vores tidligere roture, hvor vi netop passerede gennem Gabet.
- Videre færd til Munkebo, og bakken med udsigtstårn (Munkebjerg?). En hurtig tur rundt på den nu landfaste Lindø med de enorme kraner og dokfaciliteter, og endelig kom vi til Lille Viby, hvor vi besigtigede Jakobs barndomshjem, og markerne hvoraf familien fik deres udkomme.

Niels' finger blødte igennem, så vi måtte forbi apoteket efter mere plaster inden vi nåede hjem i hytten til en sen middagslur. Nogle havde behov for leverpostejmadder før vi vovede en rotur fredag aften i aftagende vind – ud gennem Kerteminde havn og sydpå i Storebælt, forbi Lundsgaard, Klinten og Risinge. Mod syd skimtedes Storebæltsbroen i aftensolen, og mod nord dukkede Romsø efterhånden op, hvor den ellers lå skjult bag Stavres Hoved. Det blev en skøn tur på 13 km, og vi drømte om godt vejr lørdag, så vi evt. kunne nå en tur rundt om Romsø.
- Sådan blev det ikke. Mogens' smartphone varslede, i samråd med Helle, at det skulle blive uvejr i løbet af lørdagen, så vi aftalte, at stå tidligt op, og udnytte det for tiden rolige vejr til en kortere tur.
Allerede kl. 7 var vi på vandet, men holdt os til fjorden. Det blev en flot tur helt til bunden af Kertinge Nor ved Ulriksholm Slot (vistnok et resultat af et sidespring af Chr. 4.) - og Kølstrup kirke. Kirken blev nøje inspiceret. Nogen var lidt skeptiske overfor Jakobs udsagn om, at kirketårne altid (næsten) vender mod vest – som regel da! Mere sikkert er det nok, at koret vender mod øst! På tilbageturen mærkede vi den tiltagende blæst. Men det var en smuk tur – tæt forbi Jakobs barndomsrevir, med marker og krat helt ned til fjorden, hvor han, uden for moders blik, kunne slå sine folder. Tilbage i roklubben lidt før klokken 11, netop som blæsten tog yderligere til. Vi gav os selv 20 km; de sidste på denne tur - altså i alt 33 km.
Lørdag eftermiddags oplevelser startede med en gåtur (DRV) til Hannes forældres forhenværende sommerhus på Kerteminde Nordstrand. Man forstår Jakob; – her har været godt at komme! Bilerne bemandes og føres til Ladby Skibet, som blev udgravet i 1935. Alt træet er væk, men et utal af jernnagler er synlige i udgravningen af det 22 meter lange vikingeskib, oprindelig med plads til 32 roere. Ladby skibslaug med over 100 medlemmer er i gang med at bygge en model i fuld størrelse. Skibet skal efter planen søsættes i 2015. I det nærliggende forholdsvis nye museum, så vi en mærkelig film, som hensatte os til fordums tid: I gamle dage – det var engang ...
Vi kom netop i læ på Johannes Larsens imponerende museum inden regn og torden bragede løs. De fleste blev mættet – først af de uendeligt mange flotte kunstværker – senere af den fede kage til kaffen, som vi fik serveret - som kafeens allersidste gæster denne lørdag eftermiddag. Dagens spørgsmål til diskussion var: "Hvad er en søsterkage"? – Der forefindes mindst otte vidt forskellige opskrifter.
Aftensmaden bestod af pighvar, som Jakob tilberedte efter alle kunstens regler – med rigeligt tilsat hvidvin i bradepanden – direkte fra papkarton. Hertil nye kartofler, smeltet smør og Niels' fintsnittede agurkesalat. Derefter jordbær med fløde, og en forholdsvis kort aftengåtur. Niels forestod indsamling af bon'er, og det afsluttende regnskab for turen lød på ca. 1500 kr. pr. mand.
Mogens (Helle?) havde truet med regn og blæst fra søndag morgen, men det var faktisk ro-vejr. Vi havde sovet længe, men ingen havde egentlig lyst til andet end morgenmad. Herefter afrydning og afgang fra Kerteminde.
På Ladby-museet havde vi fået rabatbilletter til en række seværdigheder i omegnen – vi kom f.eks. næsten gratis ind til Johannes Larsens kunstværker, og nu gnavede nærigheden i os, for at udnytte en gratis adgang til Nyborg Slot. Her fik vi i høj grad genopfrisket danmarkshistorien - og mere til. Chr. 2., som er født her, har sat sine spor, men svenskerne havde nok gerne set, at abekatten havde tabt tronfølgeren fra tagryggen af slottet mens han var spæd.. Vandrehistorien fortæller, at en husjomfru fik lokket aben, som havde bortført barnet, ned fra højderne.
Jakob, som har tilbragt sin ungdom i Nyborg, guidede DRV rundt bag- og på voldene, og gennem den gamle bydel - i blæst og småregn. Der var ingen overvejende stemning for at binde an med frokost i byen, så vi sagde pænt farvel til hinanden – og tak for turen. Jakob tankede benzin mens Niels købte ispinde, og vi brugte en del af søndag eftermiddag på hjemfærden gennem blæst, regn og vejarbejder. Undertegnede udnyttede imens bagsædet til en vederkvægende middagslur.